Ευθανασία, ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή

αποτέφρωση ζώων

Πως ξέρω ότι “ήρθε η ώρα”;

Ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σας υποδείξει εάν και πότε πρέπει να γίνει ευθανασία. Πέρα από τη γνώμη και άποψη του ειδικού καλό θα είναι να είσαστε σε θέση να αναγνωρίσετε και εσείς κάποια αντικειμενικά στοιχεία.
1. Παρατηρείτε σημαντική κατάπτωση στην υγεία του κατοικίδίου σας, όπως δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια της κινητικότητας, πολύ μικρή επαφή με το περιβάλλον. Ανατρέξτε σε φωτογραφίες και βίντεο από τις “καλές εποχές”.Θυμηθείτε πως ήταν το κατοικίδιο σας στις καλές του στιγμές. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε  τον βαθμό κατάπτωσης  του κατοικιδίου σας.
2. Φτιάξτε μια λίστα με μερικές “λατρεμένες συνήθειες” του κατοικιδίου σας. Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει τη βόλτα στο πάρκο, το να μοιράζεται μαζί σας το κρεβάτι, το παιχνίδι με τα άλλα κατοικίδια του σπιτιού ή να απολαμβάνει μια αγαπημένη λιχουδιά. Όταν φτάσει η στιγμή που ο πιστός σας φίλος δε μπορεί να απολαύσει ούτε στο ελάχιστο αυτές τις μικρές καθημερινές απολαύσεις τότε ίσως είναι η ώρα να συζητήσετε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και/ή τον κτηνίατρό σας όσα σας προβληματίζουν.
3. Σημειώστε στο ημερολόγιο τις “καλές” και τις “κακές” μέρες του μικρού σας φίλου. Εάν οι δεύτερες είναι κατά πολύ περισσότερες από τις πρώτες αυτό είναι εάν αντικειμενικό σημάδι ότι η ποιότητα ζωής του , παρά τις δικές σας προσπάθειες, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν κάποιες πρακτικές που μπορεί να σας προβληματίσουν . Μην αμελήσετε να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τον κτηνίατρό σας, καθώς είναι ο πλέον κατάλληλος να σας δώσει τις σωστές για την περίπτωση σας  απαντήσεις.

Η “ποιότητα ζωής του κατοικιδίου μας”- μια παντοτινή δέσμευση

Όποιος υιοθετεί ένα κατοικίδιο αναλαμβάνει μια παντοτινή δέσμευση. Η διατήρηση της υγείας και της ευζωϊας του πιστού μας κατοικιδίου εκτός από δέσμευση
είναι και μια πράξη βαθιάς αγάπης.

Τί γίνεται όμως όταν η υγεία του κατοικιδίου μας κλονίζεται;

Παρόλο που η αγάπη των κατοικιδίων μας για τη ζωή είναι αστείρευτη, συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο ανεξέλεγκτος πόνος ή η παράλυση σε συνδυασμό με μια κακή πρόγνωση καθιστούν απραγματοποίητη τη δέσμευση μας απέναντί τους. Εξετάστε προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και με σεβασμό στη ζωή του πιστού σας φίλου πάρτε τις καλύτερες αποφάσεις για αυτόν.

Ευθανασία – Τι να περιμένετε

Εάν καταλήγετε στην ευθανασία μη διστάσετε να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας τις απορίες σας. Γνωρίζοντας τι να περιμένετε κατά τη διαδικασία ίσως αυτό να μετριάσει την
αγωνία σας. Αφού ορίσετε την ημερομηνία, συζητήστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εάν πρέπει να είναι κάποιος παρών στη διαδικασία.

Η ευθανασία περιλαμβάνει δύο στάδια

Αρχικά στο κατοικίδιο σας θα γίνει μια δόση ηρεμιστικού έτσι ώστε να πέσει σε ύπνο. Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο και με το μικρό μας σύντροφο σε βαθύ ύπνο και γι’ αυτό απαλλαγμένο από την αγωνία του τι συμβαίνει, ο κτηνίατρος χορηγεί ενδοφλεβια το ειδικό σκεύασμα για την ευθανασία. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η λειτουργία της καρδιάς σταματάει.
Μην ξεχνάτε ότι όλη η παραπάνω διαδικασία μας διασφαλίζει ότι ο πιστός μας σύντροφος “φεύγει” χωρίς να υποφέρει.

Τι κάνω μετά την ευθανασία του κατοικιδίου μου;

Οι επιλογές που έχετε είναι δύο . Ταφή ή αποτέφρωση.

Εφόσον η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη αυτό σας δίνει το χρόνο να αποφασίσετε πως θα αποχαιρετίσετε τον πιστό σας φίλο. Επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να  κανονίσει
από πριν  με ραντεβού την παραλαβή του κατοικιδίου σας για το χώρο ταφής ή αποτέφρωσης.
Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει σε εσάς και αυτό που επιθυμείτε για τον πιστό σας σύντροφο.

Ευθανασία, ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top