Πώς επιλέγουν οι γάτες με ποιον θα κοιμηθούν στο κρεβάτι

Οι γάτες έχουν μια σχέση λατρείας με τον ύπνο καθώς είναι πολύ σημαντικός για αυτές επειδή αναπληρώνει την ενέργειά τους.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι γάτες που ζουν μέσα σε σπίτι κοιμούνται 12 με 18 ώρες τη μέρα και ακόμη περισσότερο καθώς μεγαλώνουν. Στην πραγματικότητα, τα αγαπημένα μας οικόσιτα αιλουροειδή παίρνουν αρκετούς υπνάκους μέσα στη μέρα. Δε βυθίζονται όμως σε βαθύ ύπνο. Αυτό συμβαίνει, επειδή παραμένουν πάντοτε σε εγρήγορση για να επιτεθούν στη λεία τους ή να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι σε ένα μεγαλύτερο αρπακτικό. Έτσι ήταν κάποτε στην άγρια φύση, κάτι που έχουν κληρονομήσει.

Οι γάτες πρέπει να κοιμούνται σε ήσυχα, απομονωμένα μέρη μέσα στο σπίτι. Για τις περισσότερες, η ζεστασιά, το ύψος, η απομόνωση και η ασφάλεια είναι τα βασικά για ένα ήσυχο και χωρίς στρες ύπνο.

Η θέση ύπνου μιας γάτας, η τοποθεσία και το με ποιον κοιμάται μπορεί να μας πει πώς αισθάνεται και να μας αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τη γενική ευημερία της.

Ας δούμε πώς οι γάτες δένονται με τους κηδεμόνες τους και τι τις κάνει να επιλέγουν τον αγαπημένο τους σύντροφο για ύπνο. Γιατί, ναι, έχουν και αυτές τις προτιμήσεις τους.

Σύνδεση γάτας

Οι γάτες συνήθως συνδέονται με ένα άτομο μέσα στο σπίτι και όχι με όλα.

Οι θετικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης των πρώτων χρόνων μέσω καθημερινών αλληλεπιδράσεων θα ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία στενού δεσμού με ένα συγκεκριμένο άτομο. Ομοίως, ένα άρρωστο γατάκι που χρειάζεται ειδική μακροχρόνια θεραπεία θα αναπτύξει μια προσκόλληση στον φροντιστή του.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Biology Journal, ορισμένες γάτες δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που τις φροντίζουν, όπως γίνεται με τους σκύλους και τα παιδιά. Οι περισσότερες γάτες εξαρτώνται από τον άνθρωπο που τις φροντίζει περισσότερο και νιώθουν ασφάλεια όταν είναι αγχωμένες ή βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον.

Η ιδιοσυγκρασία, η κατάσταση υγείας και το περιβάλλον του σπιτιού της γάτας σας σε συνδυασμό με το δικό σας χαρακτήρα παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη δημιουργία βαθιών δεσμών ανάμεσα στους δυο σας. Μια γάτα θα συνδεθεί πιο γρήγορα και περισσότερο με τον άνθρωπο που της αφιερώνει χρόνο παρά με έναν άλλον που δεν έχει την υπομονή να ασχοληθεί μαζί της.

Όταν μια γάτα είναι προσκολλημένη στον άνθρωπό της, τείνει να τον ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο. Οι γάτες μάλιστα έχουν την τάση να αναζητούν την προσοχή του κηδεμόνα τους πλησιάζοντάς τον και νιαουρίζοντας ή πατώντας τον. Το τρίψιμο των ποδιών, το χτύπημα του κεφαλιού, το γουργούρισμα και ο υπνάκος πάνω σας είναι όλα σημάδια ότι είστε το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Για να αναπτύξετε έναν στενό δεσμό με τη γάτα σας, καλέστε την όταν είναι ώρα ταΐσματος αντί να αφήνετε φαγητό έξω όλη την ημέρα. Παίξτε τακτικά μαζί της και επενδύστε χρόνο σε ένα καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης τριχώματος- αρκεί να απολαμβάνει το βούρτσισμα. Η εκπαίδευση με κλίκερ είναι ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να τονώσετε το μυαλό της και να ενισχύσετε τον ισχυρό δεσμό σας.

Τι δείχνει ο ύπνος στις γάτες

Οι γάτες που έχουν ζήσει μαζί από την παιδική ηλικία ή έχουν δημιουργήσει κοινωνικές σχέσεις σε νεαρή ηλικία θα εμφανίσουν επίσης «κοινωνική» συμπεριφορά ύπνου.

Η ανάπαυση και ο ύπνος κοντά η μία στην άλλη, συνήθως με αγγίγματα και αγκαλιές, δείχνουν κοινωνικό δεσμό και στενή σχέση μεταξύ των αιλουροειδών. Σε ένα περιβάλλον σπιτιού, οι γάτες από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ή εκείνες που δεν τα πάνε καλά συχνά κοιμούνται στις ίδιες περιοχές αλλά διατηρούν απόσταση, δείχνοντας ότι απλά ανέχονται η μία την άλλη.

Τελικά, μια γάτα που επιλέγει να κοιμηθεί με ένα άλλο κατοικίδιο ζώο ή ένα συγκεκριμένο μέλος του σπιτιού δείχνει ότι αισθάνεται ικανοποιημένη, ασφαλής και ευτυχισμένη μαζί του.

Πώς επιλέγουν οι γάτες το αγαπημένο τους πρόσωπο για ύπνο;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για το πώς οι γάτες επιλέγουν συγκεκριμένους ανθρώπους για να κοιμηθούν. Ας τις εξετάσουμε λεπτομερώς.

Ο κύριος φροντιστής

Πολλές γάτες τείνουν να κοιμούνται με αυτόν που τις φροντίζει περισσότερο, οποίος τις κατανοεί καλύτερα, τις ταΐζει τακτικά τα γεύματά τους, εκπληρώνει τις καθημερινές τους ανάγκες. Τους αρέσει επίσης να κοιμούνται με έναν ανθρώπινο σύντροφο που ξοδεύει χρόνο παίζοντάς τις και γενικά που ασχολείται μαζί τους.

Το άτομο που προσφέρει προστασία

Η ασφάλεια και η προστασία είναι υψίστης σημασίας για τα αιλουροειδή, δεδομένου ότι, στην άγρια φύση, είναι τόσο αρπακτικά όσο και θηράματα. Μια γάτα θα επιλέξει να κοιμηθεί στο κρεβάτι με το άτομο με το οποίο αισθάνεται πιο προστατευμένη.

Το άτομο με το οποίο συνδέονται

Φυσικά, οι γάτες αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους όπως κάνουν και με τα παιδιά. Συνδέονται μάλιστα συχνά με ένα άτομο για όλη τους τη ζωή. Μια δεμένη γάτα θα ακολουθήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο, θα ζητήσει την προσοχή του ή θα κοιμηθεί πάνω του με κάθε ευκαιρία που θα έχει γιατί νιώθει ασφάλεια μαζί του και θαλπωρή.

Ο άνθρωπος που τους παρέχει ζεστασιά

Οι γάτες λαχταρούν ζεστασιά. Η ζεστασιά είναι ζωτικής σημασίας καθώς τα νεογέννητα γατάκια χάνουν θερμότητα πολύ γρήγορα. Η μαμά γάτα χρησιμοποιεί τη θερμότητα του σώματός της για να κρατήσει τα μωράκια της ζεστά.

Ομοίως, η ενήλικη γάτα σας θα αναζητήσει το άτομο με το οποίο μπορεί να ξαπλώσει ή να αγκαλιαστεί μαζί του και το οποίο θα έχει το πιο ζεστό σώμα και θα την κάνει να νιώθει την περισσότερη ασφάλεια. Ο ύπνος δίπλα σας ή πάνω από το κεφάλι σας είναι ένας σίγουρος τρόπος για να έχει άμεση θερμότητα.

Ο σύντροφος που μυρίζει οικεία

Τα αιλουροειδή είναι ζώα εξερεύνησης που χρησιμοποιούν την αίσθηση της όσφρησης για να αποκρυπτογραφήσουν αν είναι ευχάριστα τα πράγματα ή αποτρεπτικά. Δεδομένου ότι οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους από τη μυρωδιά τους, μπορεί να θέλουν να τρίψουν το πρόσωπό τους και να κοιμηθούν δίπλα σε ένα οικείο άτομο για να διατηρήσουν τη σχέση μαζί του και να σηματοδοτήσουν την περιοχή τους.

Ο άνθρωπος που τις φροντίζει τους παρέχει επίσης ηρεμία κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους. Μια πολύ στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη γάτα μπορεί να επιλέξει να ξεκουραστεί ή να κοιμηθεί δίπλα στον άνθρωπο που την κανακεύει στις περιόδους στρες με χαϊδέματα και αγκαλιές.

Ομοίως, μια γάτα με μέτριο ή σοβαρό άγχος αποχωρισμού θα κουλουριαστεί στον καναπέ ή στο κρεβάτι δίπλα στο άτομο με το οποίο είναι σταθερά συνδεδεμένη.

Γιατί αρέσει στη γάτα μου να κοιμάται μαζί μου και όχι με τον σύντροφό μου;

Μια γάτα, όπως είπαμε, θέλει ενστικτωδώς να κοιμηθεί με το άτομο με το οποίο έχει ισχυρή σύνδεση. Οι γάτες συνδέονται με ένα άτομο και συνήθως συμπαθούν αυτόν που τις ταΐζει, παίζει μαζί τους και τους δίνει προσοχή.

Ένας άλλος λόγος που το γατάκι σας προτιμά να κοιμάται δίπλα σας είναι επειδή του δίνετε ζεστασιά και ασφάλεια.

Αν ο σύζυγός σας ροχαλίζει, στριφογυρίζει ή ξυπνάει αρκετές φορές τη νύχτα, προκαλώντας δυσφορία στη γάτα σας, εκείνη θα προτιμήσει να κοιμάται δίπλα σας, καθώς κοιμάστε καλά και ήσυχα.

Πρέπει να αφήσετε τη γάτα σας να κοιμηθεί μαζί σας;

Το να επιτρέψετε στη γάτα σας να κοιμηθεί μαζί σας είναι προσωπική επιλογή.

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία μιας αξιαγάπητης γάτας που γουργουρίζει από ικανοποίηση ενώ κοιμάστε. Από τη μείωση του στρες και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέχρι την ενίσχυση του υπάρχοντος δεσμού σας.

Τελικές Σκέψεις

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες προτιμούν να κοιμούνται με το άτομο που τις κάνει να νιώθουν αγάπη, ζέστη και ασφάλεια. Μια ξαφνική τώρα αλλαγή στις συνήθειες της γάτας σας μπορεί να υποδηλώνει δυσφορία ή ασθένεια.

 

 

Πηγή: https://www.topetmou.gr

Πώς επιλέγουν οι γάτες με ποιον θα κοιμηθούν στο κρεβάτι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top