Αρχέγονος θύλακας: το “σακουλάκι” που κρέμεται από την κοιλιά της γάτας

Το σώμα μιας γάτας αποτελείται από διάφορα αξιολάτρευτα μέρη τα οποία λατρεύουν οι γατογονείς: τα χνουδωτά αυτιά της, τα μαλακά πατουσάκια της, το μικρό μουσούδι της, και κυρίως, αυτό το κομμάτι κοιλίτσας που κρέμεται στο πάτωμα και ταλαντώνεται δεξιά κι αριστερά όταν η γάτα περπατάει.

Αν είσαστε σαν κι εμένα, πιθανότατα όταν το πρωτοείδατε θεωρήσατε απλώς ότι η γάτα σας έχει παχύνει. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτός ο “σάκος” δεν σχετίζεται με το βάρος της γάτας.

Ο λεγόμενος “αρχέγονος θύλακας” (primordial pouch) αποτελεί μια συσσώρευση λίπους και ελαστικού δέρματος. Όλες οι γάτες τον έχουν αλλά σε κάποιες είναι πιο φανερός. Αυτό εξαρτάται από τη φυλή, το μέγεθος, και τα γενετικά χαρακτηριστικά της. Ο αρχέγονος θύλακας καλύπτει όλη την κοιλιά της γάτας, αλλά κρέμεται χαμηλότερα κοντά στα πίσω της πόδια. Η σύστασή του μοιάζει με αυτήν του ελαστικού δέρματος που έχουν οι γάτες στο σβέρκο τους, απ’ όπου πιάνει με τα δόντια της η μαμά γάτα τα γατάκια της και τα σηκώνει για να τα μεταφέρει.

Σε ποιες φυλές είναι πιο φανερός ο αρχέγονος θύλακας;

Οι φυλές στις οποίες είναι πιο φανερός ο αρχέγονος θύλακας είναι οι εξής:

– Αιγυπτιακή Mau

– Ιαπωνική Bobtail

– Pixie Bob

– Γάτα της Βεγγάλης

Ακόμα, το χαρακτηριστικό αυτό παρουσιάζουν συχνά πιο έντονα οι ημίαιμες γάτες που προέρχονται από τις διασταυρώσεις των παραπάνω φυλών.

Ο αρχέγονος θύλακας εμφανίζεται πιο συχνά στις αρσενικές απ’ ότι στις θηλυκές γάτες.

Τι θα συμβεί αν η γάτα χάσει βάρος;

Αν η γάτα σας χάσει βάρος, ο αρχέγονος θύλακας δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα υποχωρήσει, καθώς η ύπαρξή του δεν συνδέεται με το βάρος.

Οι γάτες εμφανίζουν τον αρχέγονο θύλακα συνήθως μετά τους 6 μήνες, και τον διατηρούν για όλη τους τη ζωή. Πρόκειται για ένα βασικό μέρος της σωματοδομής μιας γάτας, με πολλαπλή χρησιμότητα.

Σε τι χρησιμεύει ο αρχέγονος θύλακας;

Ο αρχέγονος θύλακας χρησιμεύει στα παρακάτω:

– Συσσώρευση ενέργειας: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος, και της ελαστικότητας του δέρματος, η γάτα μπορεί να συσσωρεύσει ενέργεια στο σακούλι που κρέμεται από την κοιλιά της, για να αντέχει περιόδους χωρίς φαγητό.

– Αυξημένη ευελιξία: Το δέρμα που περιβάλλει τον αρχέγονο θύλακα είναι ιδιαίτερα ελαστικό, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στη γάτα να τεντώνεται, να πηδάει, και να ελίσσεται. Πρόκειται για ένα προσόν που τη βοηθά να αποδράσει από θηρευτές.

– Προστατευτική ασπίδα: Το λίπος, το δέρμα και το τρίχωμα του αρχέγονου σάκου, προστατεύουν τα ζωτικά όργανα που βρίσκονται στην κοιλιά της γάτας σε περίπτωση που τσακωθεί με μια άλλη γάτα ή άλλο ζώο. Έτσι, αποφεύγει την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού.

Πώς ξέρω αν πρόκειται για τον αρχέγονο σάκο ή αν η γάτα μου είναι απλά παχιά;

Για να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι παχύσαρκη, ελέγξτε το υπόλοιπο σώμα της. Αν η γάτα σας είναι πολύ παχιά, δεν θα μπορείτε να νιώσετε με τα δάχτυλά σας τα πλευρά της ή άλλα σημεία με κόκαλα – θα καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα λίπους.

Ο αρχέγονος σάκος μπορεί να φαίνεται πιο έντονα όσο μεγαλώνει σε ηλικία η γάτα σας, αφού το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και “κρεμάει”.

Πότε να καλέσω κτηνίατρο;

Γενικά, ο αρχέγονος σάκος είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό μέρος του σώματος της γάτας. Επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας στην περίπτωση που πιάνετε μικρές μάζες στην κοιλιά της γάτας, καθώς μπορεί να εμφανιστούν λόγω καρκίνου των μαστών. Εκτός από καρκίνο, οι μάζες αυτές μπορεί να είναι και καλοήθεις – λιπώματα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για κάθε αλλαγή που παρατηρείτε στην υγεία της γάτας σας.

 

Πηγή: https://www.topetmou.gr

Αρχέγονος θύλακας: το “σακουλάκι” που κρέμεται από την κοιλιά της γάτας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top