9 απλά βήματα για να σαλπάρετε με το κατοικίδιό σας χωρίς…δράματα!

αποτέφρωση σκύλου

“Ήταν ένα μικρό καράβι, ήταν ένα μικρό καράβι”… το οποίο όμως δεν πήγαινε αταξίδευτο! Πήγαινε ,γεμάτο, σε όμορφους καλοκαιρινούς προορισμούς διακοπών. Εάν θα είστε εσείς και το κατοικίδιό επιβάτες κάποιου τέτοιου πλοίου αυτό το καλοκαίρι, σας έχω ετοιμάσει τον πλήρη οδηγό για να ταξιδέψετε παρέα με ασφάλεια και ηρεμία!

Είναι σημαντικό να έχουμε εξοικειώσει το σκύλο ή τη γάτα μας αρχικά με τις μυρωδιές που αναδύει η θάλασσα. Πριν το ταξίδι λοιπόν ,προτείνω ανεπιφύλακτα μία μικρή βόλτα σε περιοχές με θάλασσα ή ακόμη και σε περιοχή του λιμανιού αν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης (αν μένετε κοντά). Επιβραβεύουμε τόσο με λόγια όσο και με λιχουδίτσες κατά τη διάρκεια της βόλτας μας. Το κατοικίδιό μας θα μυρίσει και θα γνωρίσει το χώρο και δεν θα υποφέρει από το άγχος του άγνωστου.

Βήμα Νο2: Θόρυβος είναι θα περάσει…

Η καλύτερη προετοιμασία/αντιμετώπιση γι’αυτό λοιπόν είναι η προσομοίωση. Πρακτικά, βάλτε στο youtube (σε βίντεο ή αρχείο ήχου) παρεμφερείς ήχους με αυτούς του ταξιδίου- σε χαμηλή ένταση στην αρχή και επιβραβεύστε το κατοικίδιό σας. Σιγά σιγά με το πέρασμα των ημερών δυναμώστε την ένταση μέχρι να φτάσει στο αληθινό επίπεδο που θα συναντήσετε τη μέρα του ταξιδίου.Όταν δείτε ότι το κατοικίδιό σας νιώθει άνετα με την ένταση των θορύβων και δεν αντιδρά με φόβο, στρες ή επιθετικότητα είστε έτοιμοι! Το στρες φεύγει μία και καλή και μένει μονάχα η θετική εμπειρία της επιβράβευσης που θα μας ακολουθεί και στο ταξίδι μας.

Βήμα Νο3: Κοινωνικοποίηση είναι η μισή…αρχοντιά!

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να φεύγετε για να χαλαρώσετε και να πρέπει να περάσετε την ώρα του ταξιδίου σας γεμάτη άγχος για τη μη «κοινωνικά αποδεκτή» συμπεριφορά του σκύλου σας. Οι γάτες γενικά μένουν σιωπηλές και επεξεργάζονται κάπως αθόρυβα το χώρο όμως για το σκύλο μας δεν ισχύει πάντα το ίδιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν ο σκύλος σας γαυγίζει ακατάπαυστα ή κλαίει συνεχώς, αυτό δεν είναι ευχάριστο ,ούτε για σας ούτε όμως και για τους συνεπιβάτες σας. Και σαφώς δε φταίει ο σκύλος μας που ξαφνικά «κάτι τον έπιασε».

Ένας κοινωνικοποιημένος σκύλος τόσο με ξένους όσο και με άλλα ζώα είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος που δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Προτού φύγετε λοιπόν για διακοπές φροντίστε να πυκνώσετε τους περιπάτους σας και να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας ώστε να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που είστε σε πολυσύχναστα μέρη.Έτσι θα αποφύγετε τα δράματα!

Βήμα Νο4: Νηστεία πριν το ταξίδι

Πολλά κατοικίδια τα πειράζει ένα γεμάτο…στομάχι. Αποφύγετε να ταΐσετε έως και πέντε με έξι ώρες πριν από ένα ταξίδι για να αποφύγετε φαινόμενα ναυτίας αλλά και εμετού. Όσο για το νερό φροντίστε να δίνετε μικρές συχνές ποσότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδίου ώστε να αποφύγετε και πάλι στομαχικές διαταραχές.

Βήμα Νο5: Μία βαλίτσα και για εκείνο!

Ναι ναι καλά διαβάσατε.Μαζί με τις βαλίτσες σας υπολογίστε και άλλη μια μικρότερη για τον κατοικίδιο φίλο σας. Βασικά περιεχόμενα αποτελούν τα παρακάτω : τροφή, μπολ, spray για εξωπαράσιτα, φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα,φαρμακευτική αγωγή αν ακολουθείται, σαμπουάν, μαντηλάκια για στεγνό καθάρισμα, πετσέτα (προαιρετικά), περιλαίμια και οδηγούς (τουλάχιστον από 2), λιχουδιές, παιχνίδια και βούρτσα.

Επίσης έχετε μαζί σας και ένα φίμωτρο καθώς σε πολλά πλοία απαιτείται – ιδίως σε φυλές πάνω από 6 κιλά. Και πάλι αυτά είναι τα απολύτως απαραίτητα-μπορείτε να έχετε μαζί σας ό,τι ακόμη θελήσετε!

Βήμα Νο6: «Ποιανού είσαι εσύ;»

Βεβαιωθείτε προτού ξεκινήσετε ότι το βιβλιάριο του είναι ενημερωμένο με τα τελευταία του εμβόλια. Επίσης φροντίστε να του φοράτε την κονκάρδα του αντιλυσσικού στο περιλαίμιο και να του έχετε τουλάχιστον δύο μέσα ταυτοποίησης. Το τσιπάκι του (που μπαίνει με ειδική ένεση κτηνιάτρου) αλλά και μια ταυτότητα με το όνομα του και το τηλέφωνό σας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Φροντίστε τα στοιχεία σας να είναι έγκυρα και επικαιροποιημένα!

Βήμα Νο7: Μέσο μεταφοράς.

Για γάτες θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα κουτί μεταφοράς ώστε η γάτα σας να νιώθει ασφάλεια αλλά και ότι έχει το χώρο της. Φροντίστεώστε το κουτί να της είναι άνετο και να μπορεί τόσο να γυρίζει όσο και να ξαπλώνει μέσα σε αυτό. Όσο για το σκύλο σας: για μικρόσωμους σκύλους μπορείτε να επιλέξετε τόσο κουτί μεταφοράς όσο και τσάντα μεταφοράς, ενώ για έναν μεγαλύτερο σκύλο (άνω των 15 κιλών) μπορείτε να επιλέξετε θέση σε ανοιχτό χώρο του πλοίου αλλά να έχετε πάντα εύκαιρο ένα φίμωτρο καθώς μπορεί να απαιτηθεί από τους υπεύθυνους του πλοίου.

Βήμα Νο8:Τουαλέτα παρακαλώ;

Είναι λιγάκι απίθανο το κατοικίδιό σας να θέλει να κάνει την ανάγκη του κατά το ταξίδι καθώς η έκπληξη, η χαρά αλλά και τα καινούρια ερεθίσματα θα του έχουν πάρει το μυαλό! Επίσης βρίσκεται – και το νιώθει – εν κινήσει οπότε είναι σχετικά απίθανο…Όμως! Πρέπει να είστε για όλα έτοιμοι ¨ο προνοητικός ιδιοκτήτης άλλωστε είναι ένας ευτυχισμένος ιδιοκτήτης. Για απλά τσίσα καλό θα είναι να έχετε μαζί σας λίγο νερό ώστε να τα ξεβγάλετε – αν τύχουν – για τα κακά έχετε μαζί σας τις ειδικές σακουλίτσες για να τα μαζέψετε.

Βήμα Νο9 Τεχνητά μέσα ηρεμίας

Σε πολύ δυσκολες περιπτώσεις όπου δεν έχετε προλάβει να ακολουθήσετε τα βήματα νο1 και νο2 , και αν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας θα στρεσαριστεί και θα αντιδράσει άσχημα κατά το ταξίδι τότε υπάρχουν τόσο τα φυτικά συμπληρώματα για χαλάρωση (όχι για νάρκωση) όσο και τα spray που ψεκάζονται στο περιλαίμιο ή σε κάποιο πανί και τοποθετούνται κοντά στο κατοικίδιό μας για χαλάρωση. Τα έχουμε όλα.

Θερμή παράκληση στους ταξιδιώτες: Μην ναρκώνετε ένα ζωάκι και το αφήνετε να ξυπνήσει σε έναν νέο τόπο χωρίς να ξέρει πως έφτασε εκεί. Είναι εξαιρετικά στρεσογόνο και αγχωτικό , ιδίως για όσους έχετε γάτα. Σκεφτείτε και εφαρμόστε μεθοδικά ένα ένα τα βήματα προκειμένου να αποφύγετε τέτοιου είδους χάπια και όλα θα πάνε καλά!

Καλό σας ταξίδι!

Πηγή Pet Care & Nutrition 

 

9 απλά βήματα για να σαλπάρετε με το κατοικίδιό σας χωρίς…δράματα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top